Ce sunt clauzele abuzive și unde le putem întalni

adeolu-eletu-38649-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ce sunt clauzele abuzive și unde le putem întalni

Clauzele abuzive se pot regasi in acea categorie de contracte in care conditiile nu se pot negocia, ele fiind deja preformulate. Consumatorului i se impun niste clauze contractuale prestabilite, fara posibilitatea de negociere, asa cum se procedeaza de regula in cazul contractelor incheiate intre parti care nu au calitatea de consumator si, respectiv, de profesionist.

Contractele incheiate intre profesionisti si consumatori nu pot fi negociare, dar cu toate acestea, legislatia impune anumite conditii, prin care, orice contract pentru vanzarea de bunuri si/sau servicii, va cuprinde clauze clare, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.

Ce este mai exact o clauza abuziva?

O clauza este abuziva atunci cand este incalcat principiul bunei credinte, iar partea care are calitatea de profesionist, beneficiaza de conditii contractuale favorabile, fara a putea fi negociate de catre partea care are calitatea de consumator. Practic, prin aceste clauze abuzive, profesionistul incalca principiul bunei credinte, principiu care ar trebui exercitat in acord cu moravurile si ordinea publica.

Contractele care contin clauze abuzive sunt cele incheiate de regula cu:

  • Banci sau institutii financiare nebancare;
  • Societatile de telefonie mobile;
  • Societatile de asigurari;
  • Furnizorii de utilitati (apa, gaze, energie electrica, salubritate, termoficare).

Societatile care nu respecta echilibrul contractual si incalca principiul libertatii contractuale, trebuie sanctionate ca atare. Consumatorii care sesizeaza astfel de clauze abuzive in contractele pe care trebuie sa le semneze, au posibilitatea sa se adreseze ANPC, iar mai departe, ANPC se va adresa instantelor de judecata pentru a cere eliminarea clauzelor abuzive din contractele respective.

Consumatorii care denunta printr-un proces aceste clauze abuzive, e bine sa stie ca sunt scutiti de taxa judiciara de timbru, care in acest caz nu se plateste, costul total fiind doar onorariul avocatului.

Solicită acum o programare

We belive our succes only comes afeter your so that you pay only for results, not promises.