Procedura de adopție a unui copil în România

hunters-race-408744-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Procedura de adopție a unui copil în România

In Romania, procedura de adoptie este un proces destul de anevoios, ce implica mult timp, multe documente, dar si o serie de evaluari psihologice si sociale.

Adoptia este reglementata de Legea nr. 273/2004, republicata la 19 iulie 2012, si este definita ca operatiunea juridica prin care se rup legaturile biologice anterioare si se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat.

Cei care doresc sa adopte un copil trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care:

  • Cel care adopta trebuie sa aiba cel putin 18 ani peste varsta celui adoptat;
  • Cel care adopta trebuie sa indeplineasca conditii morale si garantii materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului;
  • Sa nu aiba boli psihice si/sau handicap mintal;
  • Sa nu aiba o condamnare definitiva pentru o infractiune impotriva unei persoane sau a familiei, precum si pentru infractiunea de trafic de persoane si trafic si consum de droguri;
  • Doua persoane pot adopta un copil doar daca sunt sot si sotie si nu sunt de acelasi sex.

Practic, o persoana sau o familie, trebuie sa treaca printr-un proces pentru a putea deveni apta sa adopte un copil. Acest proces presupune mai multe etape:

  • Informarea si consilierea prealabila la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu;
  • Depunerea unei cereri de evaluare in vederea obtinerii atestatului de persoana/familie apta sa adopte;
  • Evaluarea in vederea obtinerii atestatului, evaluare ce poate dura in jur de 120 de zile.

Dupa obtinerea atestatului, care are valabilitatea de un an de zile, urmeaza o perioada de asteptare, timp in care asistentii sociali se ocupa de gasirea copilului care s-ar potrivi cel mai bine cu persoana/familia respectiva.

Dupa selectarea copilului si persoanei/familiei cea mai potrivita, se stabilesc intalniri periodice intre acestia, in vedea stabilirii compatibilitatii, ia in acest scop se va stabili un raport de compatibilitate. In baza acestui raport, copilul va fi incredintat pentru o perioada de 90 de zile, iar DGASPC va urmari evolutia copilului si relatiile dintre acesta si familia adoptatoare. La sfarsitul acestei perioade se intocmeste un raport final care va fi prezentat instantei de judecata pentru a incuviinta sau nu adoptia.

Dupa incuviintarea adoptiei, familia adoptatoare va fi monitorizata pentru o perioada de minim 2 ani, prin inspectii trimestriale.

In fapt, sa infiezi un copil in Romania, reprezinta un proces cu o durata de ordinul anilor.

Solicită acum o programare

We belive our succes only comes afeter your so that you pay only for results, not promises.